Kış aylarından itibaren Kurosawa'nın filmleri DVD formatında Türkiye'de kitapçılarda görünmeye başladığında, Kırgız bilge/kam 'Dersu Uzala'yı yeniden görmek şart olmuştu. Sahici insanları özlemiştik. Nefsini yenmiş ve arınmış '(düşünce ötesi) hisseden insan'ın nasıl biri olduğuna dair en gerçekçi örneklerden biridir Dersu. Kurosawa-sama, kendi ülkesinde tarifi çok iyi yapılmış ve iyi bilinen (kam/alp/savaşçı'ya özgü) anti-entelektüalist 'düşünmeme' biçimini çok iyi bildiğinden, filmde çok iyi anlatmıştır. Ama Dersu bir avcıdır. Arınmış 'hisseden insan'ın 'Savaşçı' türünü görmek için, usta/sensei'nin '7 Samurai' (七人の侍) filmini görmek gerekir.

1954 Yapımı bu siyah-beyaz filmde, Japon sinemasının en büyük sanatçılarından Toshiro Mifune de (samurai olduğunu iddia eden iddialı bir köylüyü) oynuyor. Film, 16. Yüzyılda silahlı haydut çetelerinden kurtulmak isteyen son derece fakir bir köyün, köyü savunmaları için yedi samurai kiralamasını anlatır. Köylülerin kiralamak istedikleri samurai'lere verecek değil paraları, doğru dürüst yiyecekleri bile yoktur. Kendileri yulaf yiyip kiraladıkları samurai'lara pirinç vermeyi önerirler. Öneriyi, artık yaşlanmakta olan samurai Kanbei kabul eder ve yanına beş samurai daha bulur. Samurai taklidi yaptığı halde samurai olmadığı anlaşılan başka bir köylü de istenmemesine rağmen ısrarla altı samurai'nin peşinden gelir ve onlara katılmak ister. Yedi kişilik grup tamamlanır. Grup haydutları iki kez yener ve zafer kazanır. Kurosawa-sama, ilk kez bu filminde, ona özgü 'üç kamera' yöntemini kullanmış ve filmi aynı anda üç kamerayla çekmiştir. Çekildiğinde Japonya'nın en pahalı filmiydi ve ikibuçuk saate indirgenmeden önceki ilk versiyonu da üçbuçuk saatti. Alabildiğine gerçekçi sahici savaş/döğüş sahneleri içermektedir.

'7 Samurai'nin Amerikan versiyonunun 1966, 1969 ve 1972'de üç devam filmi çekildi. Elbette hiçbiri orijinalinin ruhunu yakalayamadı. Baş rol oyuncularından Toshiro Mifune'nin (三船 敏郎) aynı 1954 yılından itibaren üç filmde canlandırdığı ünlü savaşçı Miyamoto Musashi'nin (宮本 武蔵) dörtyüzyıl kadar önce söylediği üzere, 'İnsan hayatını kaldırıp atmaktansa bütün silahlarını kullanmalıdır.' Yani savaşçı, doğru olduğu kesin olan yolda, hiç bir karşılık, ün, beklemeden de savaşmasını bilen, üstelik savaşı kimin ve nasıl kazanacağını da önceden kestiren kişidir. 7 Samurai, bu özelliğe en iyi örnektir. Chiziko'nun deyimiyle, 'atları beygirlerden ayıran özellik' budur. Istanbul'daki tüm 'Samurai'lara selam.