

Örneğin din aidiyeti konusunda Batılı ülkelerle Doğulu ülkeler -mesela Japonya ve Kore- arasındaki temel fark şudur: Din, bir Batılı için 'sadece' insanın bireysel/kişisel iç meselesidir. Dinsel kimlik, bireyin "özgür seçimi"yle ilgili sayılmaktadır ve bu açıdan ("birey" açısından) değerlendirilir. Tanrı'ya ve kutsallığa yaklaşım bile bireysel odaklı bir konudur. (Bu "birey" odaklı yaklaşım, kapitalizmle birlikte ortaya çıkmıştır ve daha çok Batılı kapitalist toplumlara özgüdür) 1980 sonrasının 'Arabi/sünni modern dindarlık' anlayışı da bu tipik Batılı din yaklaşımını (modernlik ve 'Tanrı'ya şirk koşmamak' adına) benimsemektedir, çünkü Türkiye'nin sonradan modernleşmiş kesimlerinin sonuncusudur ve (en neoliberal) Batı taklitçisi kesimdir. Batılı modern din anlayışına göre insan sadece tek bir dine sahip olup diğerlerini reddetmelidir. Bu anlayış ile, aynı anda başka inanç konteksini de (birlikte) yaşatmaya devam etmek söz konusu olamaz. Hakbuki tarihte tüm dini geçişler, birer yorum şeklinde tezahür eder ve asla homojen olmamıştır. Toplumlarde homojenlik arayışı/zorlaması, tipik kapitalizm semptomudur ve bu açıdan Arabi/sünni neoliberal tüccar müslümanlar, tipik bir kapitalizm tezahürüdür. Anadolu'nun kültür mirasıyla ters düşmeleri, ona eklemlenme çabası göstermemeleri, Yeni Dünya Düzeni ile birlikte ortadan kalkacaklarını göetermektedir. Kendi Arabi din anlayışının dışındaki Anadoluya/Türklere özgü yaklaşımlarla (örneğin Alevi-Bektaşi geleneği) hiçbir yakınlıkları olmadığı gibi, tipik bir Batılı din anlayışı semptomu olan 'yabancı düşmanlığı'na benzer nefret dinamikleri geliştirebilmektedir. Avrupa'da 'başka dinden yabancılar'ı yakabilen bu din anlayışı, Türkiye'de de (Sivas'ta) onun gibi olmayan (ona) "yabancı" Müslümanları yakabilmiştir. (Bir kültürcü homojenleştirme düşüncesidir ve neoliberalizme özgüdür)

Orta Asya Cumhuriyetlerinin bir çoğunda, Balkanlarda, Arabi olmayan, Türklerin geliştirdiği (ve bu nedenle örneğin Balkanlarda tutunabilmiş) bir İslam yaşamaktadır. Püriten Arap ve neoliberal Suudi geleneği ise Anadolu'da 80'li yıllara kadar yoktur ve öncesinde daha çok Nakşibendi geleneğinden beslenen, Anadolu kültürüne şimdikinden daha yakın (ama çok katı) başka şekillerde yaşamıştır. (Fakat Nakşibendi geleneği, Orta Asya'da lanetlenmiştir. Türkiye'de de Yeni Dünya Düzeni'nin müttefikidir. Doğu Türkistan'ın Çin'in hakimiyetine girmesinden, doğrudan "Hacegan" Nakşibendi şeyhleri sorumludur. -Ama bu başka bir yazı konusu) Anadolu'da bin yıldır özgün ve eski Anadolu/Türk kültürünün yaşamasına izin veren bir İslam anlayışı hakimdi. Türkler gerekirse akşamları çilingir sofrası kurarlar, ama Ramazanlarda da oruçlarını aksatmazlardı. Halk danslarına önem verirlerdi (çünkü hepsi eski Anadolu geleneklerini ve eski ritüellerini bağrında de taşır). Anadolu'da ve Türklerde müzik çok önemlidir. Çünkü dönüşümlü ritmli eski müzik, modernleşme öncesinin 'özgür insan' formatının ve mantalitesinin önemli bir taşıyıcısıdır. Arabi/sünni modern tüccarların müzik kültürü sıfıra yakın, dans kültürleri de sıfırdır.
Japonya'da kamuoyu soruşturmaları, Japonların bu ikili din anlayışı özelliğini çok iyi yansıtmaktadır. Japonların yüzde 97'si kendini Shinto (geleneksel) dinine dahil sayıyor. Ama aynı zamanda yüzde 72'si 'Budist' olduğunu söylüyor. İslam'ın tek doğru yorumunu kendi tekelinde sanan "homojen" bir Arabi/sünni modern Müslüman'a göre bu anlaşılmaz bir durumdur (Ama Anadolu'da da örneğin ünlü derviş Barak Baba, bir Bizans prensidir. Orhan Bey'in sağ kolu Evrenos Bey ve Köse Mihal, Bursalı Bizanslılardır ve kabul ettikleri İslam da püriten Arap İslamı değil, renkli Anadolu İslamıdır) Burada hem Shinto hem de Budizmi sahiplenmek, çelişkili değildir. Çünkü Shinto, insanlık tarihi kadar eski bir geleneği/inanışlar silsilesinin kodlarını taşımaktadır. Budizm, o geleneğe nazaran çok yenidir.
Türkler de göçebe kökenli anlayışlarına uygun olarak sırayla her dini kabul etmiş, kendilerine göre yorumlamış ama özlerinden hiçbirşey yitirmemişlerdir (ta ki bir kısmı kendi özünü yitirip Araplaşarak Arabi/sünni İslam'a haddinden fazla kapılanıncaya ve göçebe/savaşçı karakterini yitirip neoliberal Arabi tüccar/müslüman karakterine bürününceye kadar.) Japonlar özlerini açıkça ifade ediyor, yaşatıyorlar, bunun bir edebiyatına/kültürüne/müziğine vs. sahipler. Türkler ise, Sivas'ta yakılan aydınlardan bu yana, tam bir kültürel suskunluğa bürünmüşlerdir. Son dönemde özlerini yazısız/sözsüz bir duygu/davranış vs. konteksine hapsetmişlerdir ama korumaktadırlar. Ve bunu hiç konuşmamaktadırlar. Konuştuklarında, (her dine saygılı ama kendi özüne saygısız) İslamcıların küstah küçümsemeleriyle veya birilerinin ("milliyetçi") suçlamalarıyla karşılaşacaklarını biliyorlar. Küstah İslamcılar, Anadolu/Türk kültüründen korkmaktadırlar, çünkü onun canlanması, Arabi/sünni kültürsüzlüğünün birkaç sembol bazında işleyen kültürsüzlüğünün güneş görmüş kar gibi uçup gitmesi demektir. Onbin yıllık bir kültürün yeniden uyanması karşısında, müziksiz/danssız, arabî tesettürlü, kadına eve kapatmaktan başka bir "özgürlük" sunamayan, kadın düşmanı bir kültürsüzlük kültürünün hayatta kalması mümkün değildir. Anadolu gibi bir yerde bu kadar kültür/fikir/görgü fukarası bir akımın eski kültürü red/inkar etmeden yaşaması zaten mümkün değildi. Şimdi Anadolu, kapitalizmin çözülmesinin ardından Doğu ile Batı arasındaki bölgenin merkezi olma sorumluluğunu üslenmeye hazırlanmaktadır. Ve bunu yapmadan önce, Yeni Dünya Düzeni'nin müttefiki paracı tüccar Müslümanların kısa tarihine son verecektir. Bu akım şimdiye kadar, sadece neoliberalleşmenin para/mal/yağma/rant kültürsüzlüğü sayesinde yaşayabilmiştir. Bu akım, kendini aşıp Anadolu kültürüne eklemlenmek fırsatını da kullanmamıştır. Tersine, Anadolu'yu Araplaştırmaya çalışmıştır. (Tabii çöl kültürünün Anadolu'da tutması imkansızdır. Bunu ne Abbasiler ne de Timurlenk başarabilmiştir. Ama Anadolu bu çölcü ilkelliğe daha fazla tahammül etmeyecektir.
Japonları (ve Korelileri) Türklerden ayıran en önemli özellik, en az diğer dinlere olduğu kadar kendi özlerine/eskikültürlerine de saygılı ve hoşgörülü olmalarıdır. Japonlar, Ural-Altaylardan getirdikleri ve Shinto ile ifade ettikleri eski inançlarını 'Milli din' haline getirip Japon faşizmine malzeme yapmak bahtsızlığını da yaşamışlardır (Shinto 'savaşçı' bir karakter de taşır. Bunun en iyi kanıtı olarak, savaş Tanrısı 'Hachiman' kültüne adanmış mabedleri gösterebiliriz). Eski kültürün faşizan malzeme hale gelmesi gibi olayların Türkiye'de yaşandığını biliyoruz. Fakat bunlar, eski kültürün fanatik milliyetçilere terkedilmesi gerektiğini kesinlikle göstermez. Tam tersine. Japonlar, 'özüne bağlılık' ve diğerlerine sınırsız tolerans sayesinde (-ki bu, tüm göçebe kökenli halkların ortak özelliğidir) hem bütün dünya ile EŞİT ilişkiler kurmuş hem de -modern zamanlarda- sağlam bir demokrasi/ekonomi inşa edebilmişlerdir. Hem eski geleneğin özgün kalitelerini yaşatmışlardır -ki önümüzdeki dönemde çok önemli olacaktır. Japonların bu konuda (II. Dünya Savaşı'ndan sonra) Japonya çapında gösterdikleri örgütlü/yurtsever çaba dikkate şayandır. Zengin/fakir herkesin bu seferberliğe katıldığını -Japonya'nın bu sayede kısa sürede yeniden önemli bir süper ulus-devlet haline geldiğini biliyoruz. Bu konuda Türkler gibi kolay mobilize olabilen (göçebe kökenlilere özgü) bir özelliğe sahiplerdir.
Doğu'da, din konusunda esas alınan şey: yüksekte tutulması gerekenin 'kutsallık'tır (ve nefsine hakim olmak, kendini ruhsal anlamda geliştirmektir) ve bunu herkesin özümsemiş olmasıdır. Bu bağlamda en yüce varlık Tanrı'ya da, Budist rahibine de, diğer din adamlarına da saygı gösterilir. Fakat Batılı (fundamentalist) anlamda dincilik (yani kendinden başka hepsini reddeden anlayış) oldukça yenidir ve toplumu belirleyecek, siyasi yapıyı etkileyecek ölçüde yaygın değildir. (Bkz. bu blogdaki 'Soka Gakkai' yazısı) Batılı dini kıstaslarla değerlendirirsek Japonların dindar olmadıklarını söylemek zorunda kalırız. Hatta Japonlar Asya'nın en az dindar halklarından biri gibi görünürler. Ama aileyle birlikte tüm dini kutlamalara katılır, adetlere uyarlar ve onları ihmal etmezler. Batı'da anlaşılamaz bir durumdur. (Çünkü ayine katılan kişi sonra size ateist olduğunu bile söyleyebilir. Ama bir Avrupalı gibi Shinto dininden çıkmayı asla aklına getirmez, çünkü onun bireysel kararı değildir. O bir Japon olduğu için eski inançlarına/geleneğine bağlıdır. Bu durum bir Japon için dünyanın en normal şeyidir)
Modernleşme süreci içindeki Japon başarısının temelinde, Batı'dan gelen yeni/modern etkileri tartışmadan kabul etMEmek yatar. Türklerin bu konudaki tavrı, sadece Japonlar değil, İranlı ve Ruslardan bile farklıdır. Türkler bir din kabul ederken yaptıklarının aynısını -maalesef- modernleşmeyi kabul ederken de yapmışlardır ve detaylı/sistemli hiçbir tartışmaya/incelemeye girmeden kabul etmişlerdir. Örnekler arasından kendilerine en uygun görüneni almışlar ve onun üzerinde oynamışlardır. Gerçi buna rağmen Türkiye'ye özgü bir laiklikten sözedilebilir, ama Avrupa şablonları üzerinden kurulmuştur ve tüm atıflar sadece Avrupanın belli laiklik örneklerine yapılır. Türklerde bu konuda da 'kendi sentezini yaratmak' ilkesi, Batılı şablonların ipoteğinde kalmıştır ve yeterince özgün olamamıştır. Bunun baş nedeni, Türk aydınının -inanılmaz bir şekilde- dünyayı Avrupa ve Batı'dan ibaret sayması ve bu algılama biçimini büyük ölçüde bugün de sürdürmesidir. Bu davranış biçimi, 1911'de Trablusgarp'ta başlayıp 1923'de İstanbul'da biten Osmanlı'nın (savaş eşliğinde) dağılma sürecini 'Batıya yenilmek' şeklinde tarif etmek sonucu ortaya çıkmış bir yanılgıdır. Aydınlar buradan muazzam bir aşağılık kompleksi üretmişlerdir. Batıya üstünlük sağlanamasa bile en azından Batı gibi olma takıntısı, Türklerin görüş mesafesini Batı ile sınırlamıştır. Bu kompleksten kurtulduktan sonra, Batı ile çok daha sağlıklı, özgüvenli ve EŞİT ilişkiler kuracak, dünya barışına çok daha önemli katkılarda bulunabileceklerdir.
Osmanlı dağılması, savaş 'yenilgisi'nden çok kapitalist sistemin getirdiği çözülmenin yerel etkileriyle ve (Balkanlardan başlayarak) Batı'yı uluslaşma/milliyetçilik konusunda birebir taklit etmekle ilgili bir konudur. Savaş, bu gelişmeleri hızlandırmıştır. Türkler, özgün çizgilerine ve devasa özgün kültürlerine yaklaştıkça, onları rahatsız eden (ama artık eskisi kadar da rahatsız etmeyen) aşağılık kompleksinden kurtulacaklacaktır. Bu da, bütün dünyanın hayrına önemli bir gelişme olacaktır.

Japonları (ve Korelileri) Türklerden ayıran en önemli özellik, en az diğer dinlere olduğu kadar kendi özlerine/eskikültürlerine de saygılı ve hoşgörülü olmalarıdır. Japonlar, Ural-Altaylardan getirdikleri ve Shinto ile ifade ettikleri eski inançlarını 'Milli din' haline getirip Japon faşizmine malzeme yapmak bahtsızlığını da yaşamışlardır (Shinto 'savaşçı' bir karakter de taşır. Bunun en iyi kanıtı olarak, savaş Tanrısı 'Hachiman' kültüne adanmış mabedleri gösterebiliriz). Eski kültürün faşizan malzeme hale gelmesi gibi olayların Türkiye'de yaşandığını biliyoruz. Fakat bunlar, eski kültürün fanatik milliyetçilere terkedilmesi gerektiğini kesinlikle göstermez. Tam tersine. Japonlar, 'özüne bağlılık' ve diğerlerine sınırsız tolerans sayesinde (-ki bu, tüm göçebe kökenli halkların ortak özelliğidir) hem bütün dünya ile EŞİT ilişkiler kurmuş hem de -modern zamanlarda- sağlam bir demokrasi/ekonomi inşa edebilmişlerdir. Hem eski geleneğin özgün kalitelerini yaşatmışlardır -ki önümüzdeki dönemde çok önemli olacaktır. Japonların bu konuda (II. Dünya Savaşı'ndan sonra) Japonya çapında gösterdikleri örgütlü/yurtsever çaba dikkate şayandır. Zengin/fakir herkesin bu seferberliğe katıldığını -Japonya'nın bu sayede kısa sürede yeniden önemli bir süper ulus-devlet haline geldiğini biliyoruz. Bu konuda Türkler gibi kolay mobilize olabilen (göçebe kökenlilere özgü) bir özelliğe sahiplerdir.
Doğu'da, din konusunda esas alınan şey: yüksekte tutulması gerekenin 'kutsallık'tır (ve nefsine hakim olmak, kendini ruhsal anlamda geliştirmektir) ve bunu herkesin özümsemiş olmasıdır. Bu bağlamda en yüce varlık Tanrı'ya da, Budist rahibine de, diğer din adamlarına da saygı gösterilir. Fakat Batılı (fundamentalist) anlamda dincilik (yani kendinden başka hepsini reddeden anlayış) oldukça yenidir ve toplumu belirleyecek, siyasi yapıyı etkileyecek ölçüde yaygın değildir. (Bkz. bu blogdaki 'Soka Gakkai' yazısı) Batılı dini kıstaslarla değerlendirirsek Japonların dindar olmadıklarını söylemek zorunda kalırız. Hatta Japonlar Asya'nın en az dindar halklarından biri gibi görünürler. Ama aileyle birlikte tüm dini kutlamalara katılır, adetlere uyarlar ve onları ihmal etmezler. Batı'da anlaşılamaz bir durumdur. (Çünkü ayine katılan kişi sonra size ateist olduğunu bile söyleyebilir. Ama bir Avrupalı gibi Shinto dininden çıkmayı asla aklına getirmez, çünkü onun bireysel kararı değildir. O bir Japon olduğu için eski inançlarına/geleneğine bağlıdır. Bu durum bir Japon için dünyanın en normal şeyidir)
Modernleşme süreci içindeki Japon başarısının temelinde, Batı'dan gelen yeni/modern etkileri tartışmadan kabul etMEmek yatar. Türklerin bu konudaki tavrı, sadece Japonlar değil, İranlı ve Ruslardan bile farklıdır. Türkler bir din kabul ederken yaptıklarının aynısını -maalesef- modernleşmeyi kabul ederken de yapmışlardır ve detaylı/sistemli hiçbir tartışmaya/incelemeye girmeden kabul etmişlerdir. Örnekler arasından kendilerine en uygun görüneni almışlar ve onun üzerinde oynamışlardır. Gerçi buna rağmen Türkiye'ye özgü bir laiklikten sözedilebilir, ama Avrupa şablonları üzerinden kurulmuştur ve tüm atıflar sadece Avrupanın belli laiklik örneklerine yapılır. Türklerde bu konuda da 'kendi sentezini yaratmak' ilkesi, Batılı şablonların ipoteğinde kalmıştır ve yeterince özgün olamamıştır. Bunun baş nedeni, Türk aydınının -inanılmaz bir şekilde- dünyayı Avrupa ve Batı'dan ibaret sayması ve bu algılama biçimini büyük ölçüde bugün de sürdürmesidir. Bu davranış biçimi, 1911'de Trablusgarp'ta başlayıp 1923'de İstanbul'da biten Osmanlı'nın (savaş eşliğinde) dağılma sürecini 'Batıya yenilmek' şeklinde tarif etmek sonucu ortaya çıkmış bir yanılgıdır. Aydınlar buradan muazzam bir aşağılık kompleksi üretmişlerdir. Batıya üstünlük sağlanamasa bile en azından Batı gibi olma takıntısı, Türklerin görüş mesafesini Batı ile sınırlamıştır. Bu kompleksten kurtulduktan sonra, Batı ile çok daha sağlıklı, özgüvenli ve EŞİT ilişkiler kuracak, dünya barışına çok daha önemli katkılarda bulunabileceklerdir.
Osmanlı dağılması, savaş 'yenilgisi'nden çok kapitalist sistemin getirdiği çözülmenin yerel etkileriyle ve (Balkanlardan başlayarak) Batı'yı uluslaşma/milliyetçilik konusunda birebir taklit etmekle ilgili bir konudur. Savaş, bu gelişmeleri hızlandırmıştır. Türkler, özgün çizgilerine ve devasa özgün kültürlerine yaklaştıkça, onları rahatsız eden (ama artık eskisi kadar da rahatsız etmeyen) aşağılık kompleksinden kurtulacaklacaktır. Bu da, bütün dünyanın hayrına önemli bir gelişme olacaktır.