4 Mart 2008 Salı

Öldürücü 100 hikaye ve Banana Yoshimoto

1001 Gece Masalları'nın tamamını okuyanların öleceğini söyleyen bir söylence vardır. Nitekim masalları başka dillere çevirenlerden bazıları, çeviriden kısa bir süre sonra ölünce konu 19'uncu yüzyıl Avrupa'sında da gündeme gelmişti. Çılgın yazar Banana Yoshimoto (よしもと ばなな), harika romanı "N.P."nin konusunu, 1001 Gece Masalları'na benzer bir söylenceye sahip "Hyakumonogatari Kaidankai"ye (百物語怪談会) gönderme yaparak kurgulamış. Edo döneminde (1603-1868 江戸時代 edo jidai) çok popüler olan bu oyuna göre yaz gecelerinde bir araya gelinip korku hikayeleri anlatılırmış. Hikayeler anlatılmaya başlanmadan önce yüz mum yakılır, anlatılan her hikayeden sonra bir mum söndürülürmüş. Yüzüncü mum söndürüldükten sonra karanlıkta bir cinin göründüğüne inanılırmış.
Japonya'nın en orjinal yazarlarından Banana Yoshimoto'nun romanı "N.P." de yüz hikayeden oluşan bir kitabın etrafında dönüyor. (Romanda anlatıldığı üzere 'N.P.', "North Point'in kısaltılmış hali)
Başarısız Japon bir yazarın İngilizce yüz kısa öyküden oluşan kitabını Japoncaya çevirenler, kitabın sonunu getiremeden intihar ederler. Çevirmenleri tanıyan bir kızın anlattığı öykü çok iyi kurgulanmış ve iyi anlatılmış bir roman. Banana Yoshimoto'ya özgü anlatım tekniği kitabı daha da çekici kılıyor. Bu özellik daha çok diyaloglarla ilgili. Yazar, 'Manga' çizgi romanlarındaki konuşma balonlarında kullanılan bir dil kullanıyor. İçinde 'Ah!, Hmm, Boing!, Plong!' gibi sözcüklerin geçtiği kısa cümleler kuruyor. Yoshimoto, Manga'dan etkilendiğini de gizlemiyor. Zaten kız kardeşi Haruno Yoiko, tanınmış bir Manga çizeri.
24 Temmuz 1964'de Tokio'da doğmuş olan yazar, 68'li ünlü Solcu filozof Takaaki Yoshimoto'nun kızı. Yazarın asıl adı Mahako Yoshimoto. Muz çiçeğinin kırmızı rengini çok sevdiği için 'Banana' takma adını seçtiğini söyleyen yazar, daha ilk kitabıyla Japonya'nın en popüler yazarları arasına katıldı. Çocukluğundan beri en sevdiği uğraşısının yazı yazmak olduğunu her zaman söyleşilerinde belirtir. İlk ödülünü 1986'da (İzumi-Kyoko ödülü), henüz 20 yaşındayken aldı. Kitaplarında en çok işlediği konuların başında ölüm, olağanüstü olaylar, rüyalar gelir. Ayrıca cinsel konuları, Japonya'da pek alışık olunmadığı kadar açık ve yalın bir dille anlatır. Yazarın en ünlü kitaplarından "Mutfak" (Kitchen キッチン 1988) ve "Elveda Tsugumi" (Tsugumi つぐみ 1989) Türkçe okunabilir.